Problem - developer nie płaci za kupioną ziemię

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SDI
    Classic
    • 2009
    • 33

Kupowałem ostatnio podobny i był odrobinkę za duży, aby go wsadzić w ten plastik musiałem go rozebrać. Niestety ten mechanizm we wnętrzu był dosyć tandetny i po złożeniu go ponownie już nie działał. Jedynie świeci się na czerwono, dlatego zamówiłem jeszcze raz tym razem używkę razem z tym plastikiem w którym siedzi. Cena 40zł w tym wysyłka. Czy działa to się okaże, bo jeszcze nie doszedł.
  • piernik
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 975
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Panowie z racji tego że nasze forum jest dość liczne więc może znajdzie się ktoś obeznany w prawie i mi pomoże.

Sytuacja wygląda następująco.
    W 2010 roku mój Ojciec na spółkę ze swoim bratem sprzedał developerowi działkę rolną w Lublinie pod inwestycje mieszkaniowe. Kwota zapłaty została rozłożona na 4 raty w odstępach półrocznych. Zostało to napisane oczywiście w akcie notarialnym. 2 pierwsze raty zostały przelany w terminie, natomiast 3 spóźnia się już prawie 3 tygodnie. Lubelski pośrednik developera M..... już kilka razy twierdził że następnego dnia pieniądze będą.....oczywiście nie było ich. Nie chce podac telefonu do prezesa z Warszawy który to również widnieje jako kupujący w akcji notarialnym.

Przed chwilką dzwoniłem do biura w Wawie i sekretarka gdy dowiedziała się skąd dzwonie stwierdziła że prezes nie życzy sobie aby udostępniać jego nr telefonu. :shock: .

Nie ukrywam że powoli tracimy cierpliwość, niby poważni biznesmeni którzy stawiają mieszkaniówkę w całej Polsce a zachowują się dzieci.
    Co w takiej sytuacji zrobić? Czy takie sprawy zgłasza się na Policję? Czy może od razy do adwokata?
    Czy ewentualnie na początku wysłać poleconym przedsądowne polecenie zapłaty?

Niestety nie mam doświadczenia w takich sprawach i licze na Waszą pomoc.
    W grę wchodzą naprawdę spore kwoty dla zwykłego śmiertelnika.

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Re: Problem - developer nie płaci za kupioną ziemię

Zamieszczone przez piernik

Co w takiej sytuacji zrobić? Czy takie sprawy zgłasza się na Policję? Czy może od razy do adwokata?
      .
      Zakładam że kupiła to spółka z o.o. - najprostsza droga to:

- złożenie wniosku do sądu o ogłoszenie upadłości spółki - jeśli będziesz składał wniosek o wydanie nakazu zapłaty będą Cię zwodzić, odwoływać się itp gierki prawne - wal od razu wniosek o upadłość - skoro nie mogą zapłacić jakiejś poważnej kwoty, to znaczy że nie mają płynności finansowej/są zadłużeni i nie są w stanie regulować zobowiązań.

- jednocześnie ze złożeniem wniosku o upadłość składasz wniosek o wpisanie zastrzeżenia w księdze wieczystej na tej nieruchomości - dzięki temu przy podziale masy spadkowej syndyk nie będzie Cię mógł odesłać na n-te miejsce w kolejce, oraz spółka nie będzie mogła tej ziemi zbyć na szybko

Uważaj na adwokatów - słabych prawników jest tak dużo jak słabych inżynierów po politechnice którzy poszli tam przez pomyłkę.

Komentarz

• Eidos71
        RS
        • 2011
        • 2050
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Najlepiej odczekaj jeszcze do równych 30 dni od pierwotnego terminu zapłaty raty, po czym wysyłaj im przedsądowe wezwanie do zapłaty. Wcześniej dobrze byłoby wysłać im jeszcze monit (wszystko oczywiście poleconym, za zwrotnym potwierdzeniem odbioru). Na Policję nie idź, bo niewiele Ci to da, a najprawdopodobniej zakończy się postanowieniem o odmowie wszczęcia dochodzenia. Do adwokata też nie idź, bo tylko stracisz kasę, a adwokat niewiele pomoże - adwokat przydaje się dopiero, gdy sprawa trafia na wokandę.
        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• kazik4x4
          RS
          • 2008
          • 2728

Zamieszczone przez Eidos71
          Do adwokata też nie idź, bo tylko stracisz kasę, a adwokat niewiele pomoże - adwokat przydaje się dopiero, gdy sprawa trafia na wokandę.
          Potrzebny, potrzebny. Trzeba sporządzić wniosek, podnieść zarzuty, poprzeć paragrafami, wnieść wpis itp. Czegoś nie dopilnuje i sąd zwróci papiery.
          Tylko na początek ustal z adwokatem, że płacisz post factum, od dzieła.

Komentarz

• westwi78
            RS
            • 2008
            • 2940

Zainteresuj się też może https://www.e-sad.gov.pl/default.asp...ookieSupport=1

Komentarz

• lend
              Rider
              • 2007
              • 463

piernik, a nie zabezpieczył się ojciec jakoś , że np: do momentu wpłacenia ostatniej raty ziemia jest nadal ojca albo jakoś tak.
              Developer - gość z kasą , który tez pewnie ma swojego prawnika i osiedle zbuduje a z wami będzie się sądził 15 lat a on swoje i tak zgarnie , ja się generalnie takich rzeczy boje i staram unikać bo w sądy,prawnicy i wyroki w naszym kraju są i co z tego ....
              MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• piotrek_os
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8162
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

piernik, a czy po wpłaceniu całosci ten deweloper nie stanie sie dopiero pełnowartosciowym włascicielem tej ziemi??
                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• piernik
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 975
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

O to chodzi że ja nie interesowałem się tematem gdyż nie ja sprzedawałem ziemię. Kilka lat temu Ojciec już sprzedał temu samemu developerowi grunty i nie było problemów z zapłatą.

Szczerze to również nie chciałbym bawić się w sądowe przepychanki bo zdaję sobie sprawę ile to może trwać. Więc na razie wyślę przedsądowe wezwanie do zapłaty tylko poczekam do końca miesiąca żeby minęło 30 dni.

piotrek_os muszę porwać akt notarialny i wczytać się w niego.

Dzięki za odzew.

Komentarz

• Rok z Bagien
                    L&K
                    • 2010
                    • 1172

Zamieszczone przez lend
                    piernik, a nie zabezpieczył się ojciec jakoś , że np: do momentu wpłacenia ostatniej raty ziemia jest nadal ojca albo jakoś tak.
                    Zamieszczone przez piotrek_os
                    piernik, a czy po wpłaceniu całosci ten deweloper nie stanie sie dopiero pełnowartosciowym włascicielem tej ziemi??
                    Nie ma przeniesienia własności nieruchomości pod warunkiem lub z zastrzeżeniem terminu.

piernik

sprawdź, czy w akcie notarialnym są 3 siódemki... art. 777 kpc

Komentarz

• loyd
                      RS
                      • 2010
                      • 2342

Proszę Cię - nie słuchaj "wójkuów dobra rada"

Esąd ? 30 dni na wezwanie do zapłaty ? W tym czasie ziemia może już być własnością funduszu z Kajmanów.

Szybko przygotuj oświadczenie o odstąieniu od umowy sprzedaży, potem powództwo o zobowiązanie kupujących do złożenia oświadczenia woli o przeniesieniu własności ziemi na ojca wraz z wnioskeim o zabezpieczenie powództwa poprzez ustanowienie zakazu zbywania ziemi i jej obciążania do czasu zakończenia postępowania.

Jak nie pomoże oświadczenie o odstąpieniu (w sensie dobrowolnej zapłaty) to masz szansę wyjść z tego z ziemią.

I potraktuj poważnie co napisałem.

Komentarz

• westwi78
                        RS
                        • 2008
                        • 2940

loyd, myslis ze po 3 tygodniowym spoznieniu warto az takie działa wytaczac? Może...

Komentarz

• Rok z Bagien
                          L&K
                          • 2010
                          • 1172

loyd,

Nie wiem kogo miałeś na myśli pisząc o "dobrych wujkach".

Jedno Ci mogę powiedzieć, następnego dnia po podpisaniu umowy przeniesienia własności, ta ziemia mogła stać się własnością funduszu na Kajmanach. Realizacja tej umowy, zaplata ceny, to zupełnie coś innego, niż samo przeniesienie własności.

Co do rodzaju powództwa - nie wypowiadam się, nie moja działka - być może to co napisałeś będzie skuteczne.

Ja bym sprawdził, czy wierzyciel ma już gotowy tytuł egzekucyjny (art. 777 kpc) i od tego uzależniał dalsze kroki. Łącznie z wpisem roszczenia w KW.

Komentarz

• loyd
                            RS
                            • 2010
                            • 2342

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                            Jedno Ci mogę powiedzieć, następnego dnia po podpisaniu umowy przeniesienia własności, ta ziemia mogła stać się własnością funduszu na Kajmanach. Realizacja tej umowy, zaplata ceny, to zupełnie coś innego, niż samo przeniesienie własności.
                            I dlatego w takich transakcjach jako zabezpieczenie stosuje się właśnie hipotekę na tej nieruchomości.

Ja bym sprawdził, czy wierzyciel ma już gotowy tytuł egzekucyjny (art. 777 kpc) i od tego uzależniał dalsze kroki. Łącznie z wpisem roszczenia w KW.
                            Jak mają 777 kpc to po co wpisywać jakiekolwiek roszczenie ? (i jakie roszczenie wogóle ?) Trzeba skierować wniosek o wszczęcie egzakucji z nieruchomości.

Komentarz

• Rok z Bagien
                              L&K
                              • 2010
                              • 1172

I dlatego w takich transakcjach jako zabezpieczenie stosuje się właśnie hipotekę na tej nieruchomości.
                              Wątpię, by przy umowie osób fizycznych (zakładam, że tak było z opisu) z developerem, była wpisana hipoteka na rzecz tych pierwszych. I tego dotyczył mój wpis odnośnie zabezpieczenia roszczenia o zapłatę.

Jeśli jest wpisana hipoteka, to nie rozumiem, Twoich obaw o sprzedaż Funduszowi na Kajmanach.

Zgadzam się z tym, że wówczas należałoby skierować egzekucję z nieruchomości.

Jednak mimo wszystko pokusiłbym się o ustalenie o co kaman ? Skąd ta zwłoka skoro poprzednie dwie raty były zapłacone.

Komentarz

• kazik4x4
                                RS
                                • 2008
                                • 2728

Zamieszczone przez loyd
                                Proszę Cię - nie słuchaj "wójkuów dobra rada"

Esąd ? 30 dni na wezwanie do zapłaty ? W tym czasie ziemia może już być własnością funduszu z Kajmanów.

Szybko przygotuj oświadczenie o odstąieniu od umowy sprzedaży, potem powództwo o zobowiązanie kupujących do złożenia oświadczenia woli o przeniesieniu własności ziemi na ojca wraz z wnioskeim o zabezpieczenie powództwa poprzez ustanowienie zakazu zbywania ziemi i jej obciążania do czasu zakończenia postępowania.

Jak nie pomoże oświadczenie o odstąpieniu (w sensie dobrowolnej zapłaty) to masz szansę wyjść z tego z ziemią.

I potraktuj poważnie co napisałem.
                                Wszystko fajnie, tylko znając życie jak napiszą o odstąpieniu od umowy to deweloper będzie chciał kasę którą wpłacił, a idę o zakład że oni już jej nie mają, a na pewno w takiej ilości jaką dostali od dewelopera. I będzie nieco śmieszna sytuacja

[ Dodano: Sro 18 Lip, 12 15:55 ]

sprawdź, czy w akcie notarialnym są 3 siódemki... art. 777 kpc
                                O ile nabywca jest osobą fizyczną, a zazwyczaj deweloperami są spółki.

[ Dodano: Sro 18 Lip, 12 15:56 ]
                                Zamieszczone przez westwi78
                                loyd, myslis ze po 3 tygodniowym spoznieniu warto az takie działa wytaczac? Może...
                                Jakie działa? Normalna procedura. Tylko nie za bardzo tym torem co loyd proponuje.

[ Dodano: Sro 18 Lip, 12 15:59 ]
                                Zamieszczone przez loyd
                                Jak mają 777 kpc to po co wpisywać jakiekolwiek roszczenie ? (i jakie roszczenie wogóle ?) Trzeba skierować wniosek o wszczęcie egzakucji z nieruchomości.
                                Ja bym złożył wniosek co najmniej o wpisanie zastrzeżenia. Chociażby dlatego, że np. przed sądem prawnik pozwanego może zaproponować ugodę w postaci przyrzeczenia wpłacenia tych rat w ciągu miesiąca (na co pewnie powód aby nie robić smrodu by się zgodził), a w tym, czasie przeniesie własność na inną spółkę itp...

[ Dodano: Sro 18 Lip, 12 16:03 ]
                                Ja obecnie mam podobną sytuację z pewną spółką z o.o. Nie zapłaciła mi za wykonane zamówienie - nie jest to kwota która by położyła moją firmę, ale wiem że jest to kwota która może zadecydować o postawienie w stan upadłości mojego dłużnika, oraz pozwoli mi ścigać jej skurwysyna prezesa.
                                Nie bawię się w monity, wezwania przedsądowe, ostateczne itp. Od razu kieruję wniosek o upadłość i niech się gimnastykują. 200zeta i po krzyku.

Komentarz

• loyd
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2342

Potem przychodzą do mnie do kancelarii ludzie, którzy korzystają z doradztwa forumowych "wójków dobra rada" (mówię o różnych forach) tylko, że już nie za bardzo jest już co zrobić.

Dev pewnie ma prawników, którzy wykombinowali całą strategię postępowania a kolega słucha - wpisz zastrzezenie (co to wogóle jest ??), daj 30 dni, sprawdź akt notarialny .....

Polacy znają się najlepiej na prawie i medycynie ....

kazik4x4, wiesz wogóle, że do wniosku o upadłość musisz mieć co najmniej dwóch wierzycieli, ponieważ prawo upadłościowe reguluje zasady wspólnego dochodzenia roszczeń wierzycieli od niewypłacalnych dłużników będących przedsiębiorcami. Jak sam złożysz wniosek o upadłość to pójdzie on wpizdu na pierwszej rozprawie a Ty będzie w plecy 200 zł.

No ale co tam, Ty pewnie wyczytałeś na formu www.darmoweporadydlawszytskich.pl, że tak trzeba zrobić.

Komentarz

• pic2ek
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 624

Pany nie ukrywam, że czytam to wszystko z ogromną ciekawością ale nie potrzebne te złośliwości

Komentarz

• kazik4x4
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2728

loyd, pożal się boże....
                                      Znasz kawał o dwóch studentach siedzących przed gabinetem lekarskim?
                                      - Jak on jest takim lekarzem jak my będziemy inżynierami to ja nie wchodzę.

A ty jakim jesteś prawnikiem skoro nie wiesz, że w KW można wpisać jako zastrzeżenie informację że np. przedmiotowa nieruchomość jest przedmiotem sporu sądowego???

Komentarz

• loyd
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2342

Nie zastrzeżenie tylko ostrzeżenie o toczącym się postępowaniu dotyczącym tej nieruchomości. Żeby takie ostrzeżenie wpisać trzeba właśnie odstąpić od umowy (bo takie postępowanie dotyczy tej nieruchomości).

Ale co tam .... co ze mnie za prawnik .... 8 lat u największego deva w RP tylko pracuję

Komentarz

• piernik
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 975
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Czytam Wasze posty i szczerze to ciężko mi to ogarnąć ale do dnia dzisiejszego nie miałem potrzeby znajomości takich rzeczy.
                                          Ale do sedna.

Mam w rękach akt notarialny i z tego co wyczytałem to wydanie nieruchomości nastąpiło w dniu podpisania aktu notarialnego a kupujący poddaje siebie egzekucji na podstawie art. 777 paragraf 1 pkt 4 Kpc......także z odzyskaniem ziemi to już raczej po ptakach.

I jeszcze jedno. Żona stryja dzwoniła dziś do lubelskiego przedstawiciela developera i dowiedziała się że płatność jest spóźniona z powodu braku kasy :lol: :lol: :lol:
                                          Ręce opadają. Najgorsza w tym wszystkim jest moja nieznajomość prawa.

Komentarz

• loyd
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 2342

Zamieszczone przez piernik
                                            Mam w rękach akt notarialny i z tego co wyczytałem to wydanie nieruchomości nastąpiło w dniu podpisania aktu notarialnego a kupujący poddaje siebie egzekucji na podstawie art. 777 paragraf 1 pkt 4 Kpc......także z odzyskaniem ziemi to już raczej po ptakach.
                                            Nieprawda.

Jaka była cena sprzedaży ?

Komentarz

• piernik
                                              Elegance
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 975
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

loyd, poszło PW

Komentarz